VerWeert hout

Het project VerWEERT hout, mede ondersteund door Provisius werd in het drukbezochte Pinksterweekend bij het Kasteelpark verHALEND hout.

De burgers van Weert die enthousiast toestroomden om mee te doen aan het project haalden spontaan samen verhalen op over de vondsplaatsen in Weert van het hout en wat dat hout al niet allemaal meegemaakt zou hebben.

Stichting Kunstcentrum Weert is door ArchAeO i.c. senior adviseur archeologie Fokke Kortlang in het bezit gekomen van historisch Romeins hout, veelal afkomstig van waterputten die in en rondom Weert zijn opgegraven. Nadat de vondsten door de archeologen en vrijwilligers in kaart waren gebracht werden ze overgedragen aan het Kunstcentrum die erover carte blanche ontving. Een memorabel moment.

Met vereende krachten hebben de leden het hout ontdaan van de leemlaag en te drogen gelegd.

Vervolgens heeft Eddy Nijsen van Wood Arts & Crafts geholpen de stukken tot behapbare blokken te zagen en in het Pinksterweekend was het spannende moment daar.

Enerzijds de expositie van de beeldend kunstenaars van het Kunstcentrum in de Werkmanshuizen tegenover de Paterskerk (nog alleen te bezichtigen tijdens Cultureel Lint op 26 juni van 11 tot 17 uur) waarbij ze eigen werk tonen en inspirerende voorbeelden wat je allemaal met het Romeins hout kunt doen, anderzijds de spontane deelname van inwoners van Weert die een stukje Romeins hout komen ophalen.

Het was hartverwarmend hoeveel bezoek we kregen en al helemaal geweldig dat een eerste deelnemer zich inmiddels al heeft gemeld met een eigen creatie.

Alle andere creaties worden terug verwacht op vrijdag 8 juli tussen 15 en 19 uur in de Paterskerk. Deelnemers worden dan met hun bijdrage op de foto gezet voor de digitale catalogus en hun werk wordt meteen opgenomen in de tentoonstelling Paterskerk op zaterdag 9 en zondag 10 juli 11 – 17 uur. Iedereen is welkom en toegang gratis.

Onder leiding van beeldend kunstenaar/docent Mathilde Pil zijn de VWO-leerlingen van het Collega geënthousiasmeerd, worden door beeldend kunstenaars/docenten Emmy van de Venne en Helmi Coenders lessen gegeven op de basisscholen met het historisch hout, zijn de cursisten van het RICK jong en oud ermee aan de gang gegaan en worden er beeldende activiteiten georganiseerd in de zorgcentra.

De bewoners van de zorgcentra komen ook voor het fotomoment met hun werk naar de Paterskerk, een gebeurtenis waar zowel de bewoners als het Kunstcentrum naar uitkijken.