IMC Basis Weert

Afgelopen half jaar was heel bijzonder. De start van IMC Basis op basisschool de Kameleon in Weert.

De leerlingen hebben de afgelopen maanden diverse gastlessen gehad  Onderwerpen o.a.: Journalistiek, Geneeskunde, muziektolk en wetenschap.

Na de eerste lessen, wenden de leerlingen ook aan het feit dat ze elke week een ander gezicht voor de klas hebben staan. Inmiddels hebben zij ook duidelijk de smaak te pakken en kijken ze elke week uit naar de les en gastdocent.

Leerling Ryan (groep 7): ‘Juf, ik heb veel zin in de middelbare school, maar ik ga IMC Basis dan wel missen!’. Gelukkig heeft hij nog anderhalf jaar om alles eruit te halen dat erin zit. Tot de zomervakantie gaan de leerlingen van basisschool de Kameleon in Weert o.a. aan de slag met Duurzaam Leven Thuis, Politiek, Podiumkunsten en Ambachten

Wat is IMC Basis.

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met ‘het echte werk’: de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Door de lessen denken leerlingen na over hun toekomst; wat vind ik interessant, waar ben ik goed in, wat past bij mij en wat niet? Ze leren vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen, vergroten hun netwerk, krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze hun talenten en voorkeuren ontdekken en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin.

Hierdoor kunnen ze later goed gemotiveerde keuzes maken als het gaat om schoolprofiel, studie en werk.

Aansluiting bij de doelstelling van Provisus

Provisus helpt non-profit organisaties en burgerinitiatieven met de thema’s onderwijs, kunst en cultuur hun projecten te realiseren door het verlenen van financiële steun.  IMC basis  Weert sluit naadloos bij deze doelstelling aan en kwam daardoor in aanmerking voor een financiële bijdrage.