Opening Ridderpad Philips

7 juni 2018

Op dinsdag 5 juni werd het nieuwe leerpad “Ridderspoor Philips, jonkvrouwen en ridders uit het Land van Weert” geopend. Het leerpad werd geopend bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in het bijzijn van wethouder Gabriels. Leerlingen van basisschool Molenakker mochten als eerste aan de slag met dit pad.

Geert Gabriels; “ Het is geweldig dat Stichting Provisus, los van de gemeente, natuur en milieu educatie ondersteunt. De combinatie tussen enerzijds de geschiedenis en het Van Horne Jaar in de natuur is op een fantastische manier verwerkt hier in het natuur en milieucentrum. Kinderen kunnen zich weer verwonderen in de natuur i.p.v. alleen op hun iPads te spelen. Het Ridderpad is vanaf nu iets blijvends wat iedereen kan gaan volgen en waar kinderen ook heel veel leren over ridders,  dieren en de natuur.”

Het Ridderspoor Philips is een educatief programma rondom de thema’s landschap en cultureel erfgoed, waarbij de tijd van de laatste graaf Van Horne centraal staat. Hier krijgen kinderen in kleine groepjes en onder begeleiding van een volwassene, een riddertas en twee steenvormen mee. In de riddertas zitten materialen die nodig zijn om 9 opdrachten uit te voeren. De opdrachten zijn gebaseerd op de vaardigheden die een schildknaap moest leren om tot ridder te worden geslagen.

Anja Akkermans – educatief medewerkster natuur- en milieu centrum;  “ Het idee is ontstaan omdat het dit jaar het Van Horne jaar is. Daarnaast vinden wij cultuurhistorie, landschapsarchitectuur en geschiedenis erg belangrijk om door kinderen buiten te laten beleven. Iedereen kan vanaf vandaag het Ridderpad lopen, zowel scholen, families, particulieren als kinderfeestjes, het kan eigenlijk altijd. Stichting Provisus heeft ons in het verleden al vaker financieel ondersteunt. Mede door deze bijdrage hebben wij alle materialen aan kunnen schaffen, zoals bijvoorbeeld de oorkondes en de zwaarden en schilden.”

De voorbereiding van de opening werd verricht in samenwerking met de vrijwilligers van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van de gemeente Weert en stichting Provisus.