Provisus maakte muurschilderingen mede mogelijk

Mural Munttheater

Mural Munttheater

St. Raphaelpad Theater de Huiskamer

St. Raphaelpad Theater de Huiskamer

Weert heeft 2018 uitgeroepen tot “van Horne” jaar. Hierin herdenkt de stad de gebeurtenissen zo’n 450 jaar geleden. Deze gebeurtenissen zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Weert én hebben geleid tot de tachtigjarige oorlog en de zelfstandigheid van Nederland. Een van de drie hoofdpersonen is graaf Philips van Horne. Hiernaast spelen Lamoraal van Egmond en natuurlijk Willem van Oranje een belangrijke rol. Het drietal verzette zich tegen de Spaanse overheersers, hetgeen Philips en Lamoraal letterlijk de kop heeft gekost. Zij zijn op 5 juni 1568 onthoofd op het grote plein van Brussel.

Om de verhalen van Philips blijvend in de stad te verankeren realiseert Hans Corstjens van Stichting de Verbeelding samen met kunstenaars van de stichting Getting Up diverse muurschilderingen in hartje Weert. Maar dat is nog niet alles. Van elke schildering wordt een animatie gemaakt door Beeldentemmers uit Budel. In elke animatie wordt het verhaal bij het kunstwerk verteld, door het kunstwerk zelf! De Weerter schrijver Bas Rompa maakt bij elke mural een spannend stukje tekst met de uitleg van het thema. Zo wordt geschiedenis levend op de muren van de stad.

De ‘murals’ zijn te bewonderen bij het Munttheater, St. Raphaelpad Theater de Huiskamer en in de steeg tussen Walburgpassage en de Maasstraat (naast het voormalige ANWB-pand).

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Weert, Stichting Provisus, het Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoren. Meer info: muurkunstweert.nl

Tussen Walburgpassage en de Maasstraat

Steeg tussen Walburgpassage en de Maasstraat

Mural Het College

Mural Het College