Geluidsinstallatie – Leonardo Meerderweert, Weert

5 februari 2012

In samenwerking met WeertFM Radio maken de kinderen van de Leonardo Meerderweert bovenbouw
(groep 6-7-8) maandelijks een actualiteiten programma; “Junior Radio”. Dit informatieve radioprogramma wordt op elke eerste zondag van de maand tussen 11.00 en 12.00 uur uitgezonden via de kanalen van WeertFM Radio.
Het programma is opgebouwd uit een viertal vaste onderwerpen: thema van de maand, schoolproject, boekbespreking en beroep van de maand. Voor het schoolproject gaan de kinderen op bezoek bij andere basisscholen in de regio Weert/Nederweert en wordt aandacht geschonken aan een activiteit op locatie.
De kinderen worden getraind door vrijwilligers van WeertFM Radio en bekwamen zich in het maken van items, het presenteren van een programma, het technisch ondersteunen als mede het doen van regie en productie. Er is voor gekozen om het programma op te nemen, uit te monteren en integraal uit te zenden.
Voor deze aanpak is gekozen om het mogelijk te maken dat de kinderen op school aan het programma werken en dat leerkrachten en coaches beschikbaar zijn.
Voor de Leonardo kinderen is dit project veelomvattend: er wordt een beroep gedaan op het moeten samenwerken, onderwerpen dienen uitgewerkt te worden, afspraken dienen gemaakt te worden en er dient iets op tijd afgerond te worden.
Indien het programma op de rit staat wordt bekeken in hoeverre ook de kinderen van de Leonardo onderbouw (groep 3-4-5) bij het programma betrokken worden.

Technisch is het programma in eerste instantie gefaciliteerd door WeertFM Radio. Door de Provisus-subsidie is het sinds 1 oktober 2010 mogelijk geworden eigen opname- apparatuur op permanente basis op de school te stationeren. De kinderen bouwen een keer per week een studio op bestaand uit een mengpaneel, microfoons en opnameapparatuur. Doordat er een studio is, is het mogelijk gasten te ontvangen en zelfs via de telefoon interviews af te nemen. Opnames gemaakt in de studio of op locatie worden uitgemonteerd op de laptops die we kinderen al hebben.

Het opnemen en monteren van het radioprogramma wordt door de kinderen zelf gedaan en dit is geweldige ervaring. Dankzij Provisus is het totale proces van idee voor een item tot uitzending op de zondagmorgen nu vanaf school te realiseren.