Techniekonderwijs op Het Kwadrant krijgt sterke impuls

5 januari 2016

Op het techniekplein van Het Kwadrant, school voor VMBO in Weert zijn dinsdag 15 december een computergestuurde lasersnijmachine en een 3D printer in gebruik genomen. De aanschaf hiervan is mogelijk gemaakt door ruimhartige financiële ondersteuning van drie stichtingen: Stichting Jo Bergmans en Provisus Stichting St.-Jozef beide van Weerter origine en de landelijke Stichting OOM (Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking).
Vertegenwoordigers van de stichtingen, van de leverancier en van diverse andere geledingen waren bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig. Na een introductie door Jan Mueters, directeur van Het Kwadrant volgde een korte presentatie van Rolf Derckx, directeur Aldor b.v. en mede-initiatiefnemer van de aanvraag van subsidies. Aansluitend verzorgden enkele leerlingen een demonstratie van de 3D printer en computergestuurde lasersnijmachine. De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Leerlingen warm maken voor techniek, een belangrijke opdracht voor het onderwijs. Alle onderzoeken wijzen uit, dat er in de nabije toekomst, vooral in Limburg, een groot tekort aan technisch personeel dreigt. Eén van de manieren waarop je bij jonge mensen die interesse voor techniek kunt wekken, is door er voor te zorgen dat het techniekonderwijs niet blijft steken in oude technieken met gedateerde hulpmiddelen.

Onderwijs heeft de inspanningsverplichting om het techniekonderwijs “state of the art” te maken: uitdagende opdrachten uit de omgeving van de jongeren met hedendaagse hulpmiddelen. Alleen dat werkt, dat trekt leerlingen. Het Kwadrant heeft daarom gekozen voor een splinternieuwe 3D printer en een computergestuurde lasersnijmachine op het techniekplein. Met dank aan de reeds genoemde stichtingen.